ClickCease

מכללת אתגר להנדסה וטכנולוגיה

מנעולנות - קורס שפותח דלתות

מכללת אתגר להנדסה וטכנולוגיה

מנעולנות - קורס שפותח דלתות

זוכרים את הסובארו ג'סטי? פעם זה היה הרכב הכמעט רשמי של הסטודנטים בישראל, וגם לי היה אחד כזה. את הדלתות של הג'סטי אפשר היה לנעול את על ידי הרמה של הידית מבחוץ וטריקת הדלת. אז כמובן שערב אחד, בתום יום לימודים מפרך גיליתי שהמפתחות ננעלו בפנים. החלטתי לגייס את היצירתיות שלי. תפסתי בעל ג'סטי אחר, בקשתי ממנו את המפתח של האוטו לרגע ו… לא תאמינו – הדלת נפתחה.

ג'סטי כבר לא רואים היום וגם שיטות הנעילה השתכללו. סביר להניח שהיום זה לא היה עובד ושאזדקק לשירותיהם הטובים של פורצי מנעולים מיומנים, להלן: מנעולנים.

אז טוב שבאתי לערוך היכרות אישית עם סטודנטים למנעולנות מקצועית. כן, יש דבר כזה.

הגעתי לכיתה להתרשם, אך דלת הכיתה נראתה סגורה. הדפתי אותה בכוח כדי להיכנס בדיוק כשהיא נפתחה מבפנים. ניתן לומר שהתפרצתי לדלת פתוחה. איך נראית הכיתה? רגילה.

שולחנות כסאות, לוח, כספת ענקית. התחלתי לשוחח עם הסטודנטים שהיו עסוקים אותה עת בתרגול החלפת מנגנון של פלדלת.

יגאל קדוסי (50), בחור יפה עיניים שעובד כמנהל אחזקה בבניין באוניברסיטת תל אביב הסביר לי שהמנגנון הוא "לב הדלת". הם אמורים לפרוץ אותו תוך 10 דקות. בשיעור אחד לומדים את התיאוריה ובשיעור שאחריו מתרגלים תרגול מעשי. היום הוא השיעור השישי מתוך 15. אמצע הדרך. קדוסי הגיע כדי להרחיב את הידע המקצועי שלו וכדי לפתוח לעצמו עוד אלטרנטיבות מקצועיות. הוא מספר שהאווירה בקורס נהדרת, האנשים טובים והכי חשוב, הקורס מקנה מקצוע שיש לו דרישה חזקה בשוק.

דימה לישצוק (20), מחולון הוא צעיר המשתתפים. אצלו זה בכלל התחיל כתחביב. "מתוך שעמום התחלתי להסתכל ביוטיוב" מספר דימה, מישהו סיפר לי שיש קורס בנושא, אז נרשמתי. אני לומד המון דברים חדשים. ביוטיוב אפשר ללמוד רק על הדברים הפשוטים, בשביל להבין יותר מזה חייבים קורס מקצועי. אני עוד לא יודע אם אעבוד בזה אבל בטוח כבר יש לי מקצוע ביד לכל החיים".

אל השיחה מצטרף שלומי חקון (22), מנתניה. הוא דווקא נרשם לקורס מתוך מטרה ברורה להקים עסק בתחום המנעולנות. "יש לי חבר שעובד בחו"ל במנעולנות, הוא מדווח שיש בזה תעסוקה וכסף" מדווח שלומי, "אני רוצה לעבוד בזה קודם כל בארץ ואחר כך אולי גם בקנדה".
עוד סטודנט מלא מוטיבציה הוא אלון בלייכר (50), ממושב חרות. בלייכר מובטל כרגע, הנדסאי מכונות במקצועו. הוא עבד בכל מיני עבודות ומספר:"הגעתי לקורס כי אני מצפה לצאת עם מקצוע, לעבוד כעצמאי בתחום. אני נהנה מהקורס, הספר מדויק, נותן אינפורמציה מצוינת, התרגול המעשי מועיל מאוד והאווירה טובה".

הקורס קשה, מסובך?

זה הרבה יותר מסובך מאיך שזה נראה בסרטים, אבל לומדים עם הזמן. גם מאוד נעים ללמוד במכללה: מבחינת האווירה בקורס, האנשים, וגם בגלל שהמכללה דואגת להכול – חומרי לימוד, ציוד. כל מה שצריך. אני בא ללמוד בראש שקט. מתרכז בחומר עצמו.

קורס מנעולנות של מכללת אתגר מנוהל על ידי איתן בן אהרון (56) ואחיו המנעולן אביגדור אהרונוב (54). ישבתי לראיון עם איתן, המחזיק בתואר המלחיץ קצת "הפורץ הרשמי של משטרת ישראל" כדי שיפתח את ליבו ויספר על חייו של מנעולן מקצועי.

איתן, איך הגעת להיות מנהל קורס מנעולנים במכללת אתגר?

את דרכי המקצועית התחלתי בחברת 'בטחון המפתח' כעוזר מנעולן. למדתי תוך כדי עבודה. אז רוב המנעולים היו של דלתות ביתיות, או מנעולי תליה. דברים פשוטים יחסים. התעסקנו גם במנעולי רכב ופרצנו עבור ההוצאה לפועל על פי צווי בית משפט ועבור עורכי דין של פשיטות רגל. בשלב מסוים התחילו ללמוד את התחום הזה בצורה שמית – ואני גויסתי למשימת המורה. בהתחלה פשוט נכנסתי לכיתה ושפכתי ידע. עם הזמן התחלתי להתארגן ולעשות סדר בדברים.

איך בדיוק?

כתבתי את הספר הראשון בתחום יחד עם פקד גיא אטשואל מהמשטרה, ספר שיצא לאור על ידי המחלקה לזיהוי פלילי במשטרה. אחר כך במכללת אתגר כתבתי ספר מעודכן, הראשון והמקיף מסוגו בעולם. יש בו, בנוסף לחומר הכתוב, אפשרות לסריקת ברקודים כדי לראות סרטוני הדגמה.

מה המשמעות של להיות פורץ של המשטרה?

מבחינת משטרת ישראל אני נחשב לבר סמכא. לא הייתה כספת שלא הצלחתי לפתוח. בדרך כלל קוראים לי במקרים שונים ומיוחדים. אם למשל בעל לא רוצה לפתוח את הדלת לאשתו, קוראים לי. גם במקרה של שכן שנעלם או מישהו שמת. חוץ מפריצה בשטח, לפעמים מזמינים אותי מהמשטרה או מחברת ביטוח כדי לתת חוות דעת אם זה עבודה פנימית. איך אני יודע? זה כבר סוד מקצועי!

מה הכי מסובך לפרוץ?

הכי מסובכות הן כספות שנקראות tl30 כספות כבדות עם זכוכית . כשמנסים לפרוץ כספת כזאת הזכוכית נשברת וננעל המנגנון. צריך להיכנס עם בורוסקופ מצלמה שיש לה שרוול ארוך, קודחים, רואים איפה הכבל נפל ומושכים אותו החוצה. זה עניין שיכול לקחת 7-6 שעות כי יש הרבה מכשולים בדרך.

מי בדרך כלל מגיע ללמוד מנעולנות?

בעצם כל מי שרוצה יכול לבוא ללמוד. הוא רק צריך להיות בעל יכולת טכנית, יכולת ללמוד וסבלנות כמובן. הרבה סבלנות. לפעמים לוקח הרבה זמן לפרוץ מנעול. מגיעים אל הקורס אנשים בכל מיני גילאים – צעירים שרוצים להתחיל קריירה או מבוגרים יותר שפותחים קריירה מקבילה או שנייה.

ומה לגבי פורצים עם כוונות רעות?

לרוב, למי שרוצה לעשות בידע שימוש לרעה אין את הסבלנות הדרושה לעבודה נקייה והוא ילך על השיטות הישנות והמסורתיות שמשאירות הרבה נזק. אצלנו כל הרעיון הוא לפרוץ בלי לגרום לנזקים. אנחנו מדריכים צוותי כיבוי אש, פורצים וכבאים, מעבירים הרצאות לעובדי כנסת, משרד ראש הממשלה, משרד הביטחון, בזק, למשטרה כמובן ועוד רבים. רוב התלמידים מגיעים עם ידע אפסי. יש בהם פורשי צה"ל, צעירים שרוצים לנסוע לחו"ל לעשות כסף ועוד חבר'ה מתחומים שונים.

אז מה בעצם לומדים בקורס?

אנחנו תמיד מתחילים בהסבר מעמיק על מהות החוק כדי למנוע חוסר מקצועיות בשטח ורק אחר כך מתחילים את התכל'ס. אני מדגים פתיחה של מנעולים בצורה נקיה וללא נזק. בהמשך לומדים הסטודנטים להכיר את כלי הפריצה לסוגיהם הנקראים פיקלים
. באמצעות הפיקלים, אפשר לפתוח מנעולים ממש כמו שרואים בסרטים. מכניסים למנעול ופותחים. הרעיון הוא ללמוד לפתוח את המנעול בשניות למקרה שצריך לחלץ מישהו. אנחנו מלמדים שיטות פריצה שונות. למשל כשגנב נכנס לבית, דבר ראשון הוא נועל את סגר הביטחון של הפלדלת כדי שלא יפתיעו אותו. אנחנו מלמדים לפתוח מבחוץ את הסגר ללא נזק לדלת באמצעות כלי פשוט שתכננתי ויצרתי.

מה עוד אדע לפרוץ, חוץ מדלתות?

לומדים את כל מה שיש לדעת בתחום: כספות, פריצת דלתות, קודנים, ידיות בהלה (panic exit – מוט ארוך שמותקן על דלת מילוט למקרה של צורך בפינוי מהיר), פריצת רכב, מנעול רתק , שכפול שלטים לרכב ולשערים וכמובן הכרת כלי העבודה למיניהם.

ומה לגבי אתיקה ושירותיות – גם את זה לומדים?

כמובן. חוץ מהעניינים המקצועיים הטכניים, מאתיקה ומהחוק – אנחנו גם מדגישים את הדרך הנכונה והראויה לתת שירות מיטבי ללקוח. צריך לזכור שלרוב הלקוח נמצא במצוקה כשהוא פונה אלינו והוא מצפה לקבל שירות מקצועי וסימפטי.

בכמה זמן אמורים לפרוץ מנעול?

המוכשרים שבתלמידים פורצים דלת פלדה נעולה ב-30 שניות. הייתה לי תלמידה בשם לירז שפתחה מנעול ב-10 שניות ופרצה דלת פלדה נעולה.

נגעת לי כאן בנקודה רגישה, יש נשים בקורסים?

אין הרבה אבל אלא שמגיעות לקורס, לרוב מהמשטרה ומכיבוי אש, הן לא פחות ממעולות. הרבה יותר טובות מהגברים. אלא שמגיעות הן בעלות חוש טכני והיתרון שלהן הוא ברגש שיש להן בידיים, בסבלנות, בנחישות. כאמור, השיאנית היא אישה. האמת שמפליא אותי שאין יותר נשים. הן לרוב מקשיבות, לומדות את התיאוריה ורק אז ניגשות לעשייה וכך מגיעות לתוצאות מצוינות.

איתן, אני מזהה ניצוץ בעיניים שלך כשאתה מדבר על מנעולנות, יש לזה הסבר רפואי?

האמת היא שאני חולה מנעולים, מפתחות, מתלהב מכספות. גם במציאות וגם בסרטים ובפנטזיות.
רגע, גם אני ראיתי כמה סרטים. חייבת לברר אם גם העניין עם הכרטיס אשראי עובד.
כרטיס אשראי- לא פותח. הכרטיס ישבר. מה שכן, אנחנו משתמשים בבקבוק פלסטיק – חותכים ממנו חתיכה ואפשר לפתוח בעזרתה דלתות שנטרקו, אבל רק אם הדלת לא נעולה. יש הסבר על הטכניקה באתר ובספר.

מה ההסמכה שמקבל תלמיד שמסיים קורס מנעולנות מקצועית במכללת אתגר?

הקורס מקנה לבוגרי הקורסים תעודת מקצוע, חברות במועדון המנעולנים, גיבוי טלפוני 24-7 לכל מה שלמדו בקורס. יש טכנאי מומחה שמאייש את הטלפון ונותן תשובות לבעיות שמתעוררות בשטח וכן פועלת חנות פתוחה לחלקים ולכלי פריצה מיוחדים.

ויש בזה עבודה?

מי שגומר את הקורס לרוב פותח עסק משלו למנעולנות. קחי בחשבון שאם למשפחה ממוצעת יש שתי מכוניות ודירה – כבר יש להם המון מנעולים שבוודאי יצטרכו מנעולן מתישהו. ככה שיש מספיק פרנסה לכולם אם רק מקפידים על מקצועיות ועל שירות איכותי ללקוח. ואת הדברים האלה אנחנו מלמדים כאן בקורס.

ואם אני לא רוצה לפתוח עסק – רק ללמוד לעצמי, מבחינה בטיחותית איך לפתוח דלת?

גם מי שלא רוצה לפתוח עסק יכול לעשות שימוש מועיל בידע במנעולנות, בין בחייו הפרטיים, בין במקום העבודה הנוכחי או בעתיד. וכשזה מגיע עם תעודת מקצוע ביד
– זה עוד יותר טוב.

לסיכום, מיהו פורץ טוב?

מי שיש לו חוש טכני, דמיון מפותח, סבלנות וחריצות כי עובדים 24-7. מי שיש לו את התכונות האלה ימצא לא רק מקצוע מצוין, אלא הרבה סיפוק. כשפותחים דלת נעולה או מנעול בצורה חלקה, מגיע עם זה הרבה סיפוק.