ClickCease

המכללה האקדמית תל אביב יפו

תואר שני בלימודי משפחה (M.A.)

המכללה האקדמית תל אביב יפו

תואר שני בלימודי משפחה (M.A.)

המכללה האקדמית תל אביב - יפו מציעה לימודי תואר שני בלימודי משפחה (M.A.). סטודנטים בתכנית המוסמך בלימודי משפחה יעמיקו בשאלה כיצד הקשרים חברתיים, כלכליים, רגשיים, משפטיים ותרבותיים בתוכם מתנהלות משפחות מסוגים שונים, יוצרים מצד אחד הזדמנויות ומצד שני חסמים לרווחתם האישית והמשותפת של חברי המשפחה. התכנית, שמהווה שיתוף פעולה בין בתי הספר לממשל וחברה ובית הספר למדעי ההתנהגות של המכללה, משלבת את נקודת המבט הסוציולוגית עם הראייה הפסיכולוגית על אודות תפקודן ורווחתן של משפחות בנות זמננו. השילוב האינטרדיסציפלינרי בין בתי הספר השונים מעניק לתכנית בסיס תאורטי ומתודולוגי מקיף ומוצק.  

המכללה האקדמית מבקשת להכשיר יועצים שיוכלו לסייע למשפחות ולארגונים בהתמודדות עם סוגיות של מעברי חיים והשלכות של שינויים אלה על הסתגלות המשפחות והארגונים במטרה לפתור בעיות ביעילות ובמקצועיות רבות יותר.

מידע כללי

מורכבות החיים בחברה בת זמננו והעליה בתוחלת החיים, מייצרים שינויים תכופים באפשרויות, בטכנולוגיות ובהזדמנויות שמשפחות נתקלות בהן, ואלה מעוררים לא אחת קשיים. משום כך, הביקוש ליועצים מסוגים שונים בולט מגוון הולך ומתרחב של תחומים (כמו למשל יועצי נישואין או ייעוץ משפטי/כלכלי טרום נישואין, יועצות להתמודדות בענייני סמכות הורית, יועצים לרילוקיישן עם ילדים, יועצות שינה, יועצי פרישה לגמלאות, יועצי זוגיות לגיל השלישי, ייעוץ בתכנון צוואות וירושות וכו'), כשאת הצורך החברתי הגדל מספקים כיום אנשים שאינם בהכרח אנשי מקצוע המתבססים על ידע תיאורטי מעמיק.

תכנית הלימודים

תכנית הלימודים כוללת 42 נ"ז. במסגרת זו ילמדו הסטודנטים קורסי חובה, קורסי חובה בהתמחויות המוצעות, קורסי בחירה, סמינר והתמחות. בין נושאי הלימוד המוצעים בתואר: סוגיות סוציולוגיות בחקר המשפחה, סוגיות אתיות בייעוץ למשפחות, מדיניות חברתית ומוסד המשפחה, סדנת מיומנויות ייעוץ, משפחות, ילודה וחברה בישראל, משפחה מגדר ועבודה, תיאוריה ופרקטיקה: יעוץ והנחיה למשפטנים, אבהות חדשה/אימהות חדשה, המשפט הישראלי – משפחה הורים וילדים ועוד.

קהל יעד

הלימודים מיועדים לבוגרי/ות תואר ראשון לפחות ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בתחומים הבאים: מדעי החברה, מדעי ההתנהגות, משפטים, עו"ס, מנהל עסקים, מקצועות הבריאות, חינוך, מדיניות ציבורית ועוד. בנוסף, הלימודים יתאימו לעוסקים/ות במשאבי אנוש, לממונות על הוגנות מגדרית בארגונים ממשלתיים ופרטיים; לעורכי/ות דין לענייני משפחה ולאנשי/נשות חינוך.
התאמה לאנשים עובדים:
הלימודים ירוכזו ביום וחצי בשבוע – ימי חמישי בערב וימי שישי  (לא כולל פרקטיקום).
הפרקטיקום יתקיים במהלך שנה ב' של התואר.

מסלולי לימוד

תכנית הלימודים בנויה משלוש התמחויות לימוד, בעלות דגשים שונים:
  • איזון עבודה-משפחה (Work-Life Balance): לימודי ייעוץ בתחום איזון עבודה-משפחה, תחום הנמצא במרכז השיח הציבורי והאקדמי במדינות מתקדמות, במטרה ליצור חברה שוויונית, תוך קידום משולב של צרכי שוק העבודה, המעסיקים והמשפחות.   
  • לימודי ייעוץ בשדה המשפט הישראלי: התמחות ייחודית וחדשנית המיועדת למשפטנים, עם דגש על פתרונות לא מתעמתים (אדברסריים) של סכסוכים משפחתיים. 
  • לימודי ייעוץ פרטני למשפחה העכשווית: התמחות ייחודית בייעוץ, תוך התמקדות באתגרים מולם ניצבות משפחות בנות זממנו, כגון: משפחות משולבות עם ילדים מקשרים זוגיים שונים, משפחות חד הוריות או חד מיניות, משפחות בעולם דיגיטלי ועוד. 

פרקטיקום

תכנית הפרקטיקום מבוססת על עבודה מעשית, מקיפה ויסודית, ועל קורסים עיוניים שמטרתם הכשרת הסטודנטים/ות בתיאוריה ובפרקטיקה של ייעוץ. 

הפרקטיקום מתחיל כבר בשנה א' במסגרת שני קורסי חובה בתכנית: תיאוריה ופרקטיקה: "יעוץ והנחיה" ו-"סדנת מיומנויות ייעוץ".

עבודת השטח תתבצע במהלך שני הסמסטרים בשנה ב'. לסטודנטים/ות תוצע רשימת ארגונים אפשריים שבהם ניתן יהיה לבצע את הפרויקט הייעוצי (כל סטודנט/ית לפי לימודי ההתמחות שלו או שלה).

במקביל לעבודה בשטח, הסטודנטים/ות ישתתפו בסדנה בכיתה, בה יתרגלו מודלים של ייעוץ, יציגו את המשפחה/הארגון אותו הם/ן מלווים לצורך העלאת סוגיות, התלבטויות ולצורך קבלת זוויות ראייה נוספות מהקבוצה ומהמנחה האקדמי. 

יתרונות התכנית

  • תואר בין-תחומי בשילוב עם הכשרה מעשית בייעוץ למשפחות.
  • 2 תת התמחויות שלא קיימות בשום מסגרת אחרת בארץ: 1. יעוץ משפחות בראי משפטי. 2. יעוץ משפחתי ביחס לאיזון משפחה-עבודה.
  •  התכנית מתמקדת בתחומים שאינם מטופלים כיום בלימודי התואר השני בארץ. למשל ייעוץ לארגונים לצורך הנגשתם לעובדים בעלי משפחות; התמחות לעורכי/ות דין המטפלים/ות בענייני משפחה, עם דגש על פתרונות לא מתעמתים.
  • התכנית מובדלת מתכניות המוצעות בארץ במסגרת פסיכולוגיה או עבודה סוציאלית, המתמקדות בעיקר בפתולוגיות משפחתיות. היא מוכוונת לעסוק במשפחות הנתקלות בקשיים "שגרתיים" ונורמטיביים, שאינם בגדר הקשיים שזוכים למענה של רשויות הרווחה או מומחי בריאות הנפש.תכנית אינטרדיסציפלינרית - משולבות בה תשתיות מתחומי הפסיכולוגיה, סוציולוגיה, מדע המדינה ומשפטים.
  • תכנית התואר השני בלימודי משפחה היחידה בארץ בשכר לימוד ציבורי.
  • לימודים במכללה מובילה במרכז הארץ עם מחויבות לשינוי חברתי.

אפשרויות תעסוקה

לאור השינויים הרבים במבנה המשפחה בישראל ובעולם, התכנית מיועדת להעמיק את הידע וההבנה של הלומדים/ות בה לגבי מגוון סוגי המשפחות, הקשיים שאיתם המשפחות מתמודדות, המנגנונים החברתיים שמשפיעים על משפחות ומתערבים בחייהן ומערכי הערכים והעמדות המגוונים המכוונים אותן. ידע זה, יחד עם האוריינטציה הייעוצית של התכנית, יאפשרו למוסמכי ומוסמכות התכנית להפוך למומחים/ות לענייני משפחה, להשתלב במגוון תפקידים בשוק הפרטי והציבורי ואף לסלול את דרכם/ן לעסק עצמאי בתחום.